18 mei 2024

Gemeenteraad Pelt, 25 april ’24

apr25,2024

Journaliste Delia Fillipone / Fotograaf Marc Faes

De gemeenteraad van Pelt begon met een agendapunt over nieuwe sociale woningen. De Sociale Huisvestigingsmaatschappij Wonen in Limburg wil op de hoek van de Breugelweg en de Ploegstraat een nieuwbouwproject realiseren dat ingevuld kan worden met sociale woningen. Dit werd unaniem goedgekeurd. Maar oppositielid Gert Kenis (Groen) uitte dat hij hoopt dat het groen in de buurt zeker behouden wordt, aangezien er veel gezinnen wonen met kinderen die graag buiten spelen. Hij vroeg zich ook af of de sociale woningen voldoende gespreid worden over de gemeente, volgens schepen van Sociale Vestiging Raf Drieskens (CD&V) is dat wel het geval.

Verder werd unaniem goedgekeurd dat de gemeente een gedeelte van buurtweg nr. 35, het huidige tracé van de Moldershoevenstraat die vertrekt vanuit de Lindelsebaan, opheft zodat er een woning gebouwd kan worden. De aanvraag voor het wijzigen van de rooilijn van de Damsheide werd ook unaniem goedgekeurd, net als het afkoppelen van de waterlopen van het rioleringsstelsel aan de Hoevenderloop zodat ze niet langer vervuild raken door afvalwater.

‘Om de jaarrekening van AGB Pelt (Autonoom Gemeente Bedrijf) positief te laten eindigen, wat verplicht is van de vennootschapswetgeving zal de gemeente een subsidie uitkeren’, stelde de burgemeester. De operationele inkomsten en uitgaven voor 2024 werden vastgesteld op basis van een realistische inschatting, op basis daarvan heeft het AGB vastgesteld dat de tarieven voor het recht op toegang tot de sportinfrastructuur en de culture infrastructuur onvoldoende zijn om economisch rendabel te zijn, en aldus tot een positief resultaat te komen. De inkomsten zouden minstens 2.793.367 € moeten bedragen om economisch rendabel te zijn. Vandaar die prijssubsidie. Dit werd unaniem goedgekeurd, al vroeg oppositielid Frank Suetens (N-VA) of AGB Pelt nu meer of minder moeten betalen. ‘Wij rekenen geen verhoging aan, enkel de indexering zorgt voor een kleine verhoging,’ aldus de burgemeester.

Koninklijke Metallic Tennisclub vroeg een borgstelling aan de gemeente Pelt voor een lening van 190.000 euro om de horeca aan de tennisterreinen te renoveren. ‘Jaren geleden is er afgesproken dat de gemeente zou investeren in padelterreinen en de club zelf in een cafetaria, gaande van een toog tot een keuken en sanitair. De bank vraagt hiervoor eerst een borg aan de gemeente alvorens de lening uit te keren,’ kaderde schepen van Sport Leen Gielen (CD&V).

Oppositielid Sofie Monsieurs (Groen) vroeg zich af wat de criteria voor zo’n borg nu juist zijn en of er voldoende gecontroleerd is of er de afgelopen jaren schulden waren, bijvoorbeeld. Dat zou wel het geval zijn. ‘Banken vragen zo goed als altijd een borg en weinig verenigingen hebben 190.000 euro op hun bankrekening staan. Uiteindelijk investeren we zo mee in gemeente-infrastructuur,’ aldus Gielen. Dit werd unaniem goedgekeurd.

Tenslotte werd ook unaniem goedgekeurd dat De Stroming als nieuwe locatie zal dienen voor het voltrekken van huwelijken. Dit normaal gezien vanaf 1 augustus, maar dat kan vertragen tot eind augustus doordat de werkzaamheden ook wat later dan gepland af zullen zijn. Als vanaf nu alles loopt zoals het zou moeten lopen, zou het eerste huwelijk in De Stroming op 23 augustus voltrokken kunnen worden, aldus burgemeester Fransen.

De gemeenteraad eindigde met twee mondelinge vragen van oppositielid Kim Strzebonski (N-VA) over de wegenwerken in Pelt. Ze vroeg achter de stand van zaken aan Boseind en of er nog werken gepland zijn aan de Hamonterweg. ‘Wij waren niet op de hoogte van die werken daar en veel mensen geraakten daardoor moeilijk in Hamont,’ klonk het.

Schepen van Openbare Werken Dirk Vanseggelen (CD&V) betreurde ook dat de wegenwerken aan Boseind nog niet klaar zijn, maar dat komt onder andere door het slechte weer waardoor het rode asfalt nog niet geplaatst kan worden. ‘Als het weer het toelaat, zou dat komende dinsdag gebeuren. Wat betreft de Hamonterweg, dat is geen weg van ons maar van het Vlaams Gewest, dus wij weten niet of er nog werken zullen volgen,’ aldus de schepen.

Gemeenteraadslid Stijn Philippe (Samen Vooruit) vroeg helemaal op het einde nog even de aandacht voor het 72e Europees Muziekfestival dat dit weekend (van 26 april tot 29 april) doorgaat in Neerpelt. ‘Ik wens alle 3.000 gasten van over de hele wereld een prachtig weekend op dit ongetwijfeld mooi festival. Ik ben trots dat Pelt dit voor de zoveelste keer kan organiseren.’ Hij besloot met zijn collega’s van de gemeenteraad uit te nodigen om zeker eens langs te komen op het festival, maar herinnerde hen er wel aan dat wanneer ze ook een jury-optreden wilden bijwonen, ze 7,5 € moesten betalen. Waarna ze trouwens alle jury-optredens tijdens het weekend mogen bijwonen!

Related Post